Studiedagar

 
Denna vackra vy bemöttes jag av när jag traskade hem från skolan igår. Efter en effektiv dag i skolan belönade jag och Christa oss med middag i stan. Vi mumsade i oss varsin hamburgare vid Outback Burgers & Steaks. Helt okej, ingen direkt omtumlande smakupplevelse men absolut inte illa.
 
Även denna dag har spenderats studerandes. Först en stund vid Tritonia med finaste Jessie och efter lunch satt jag ensam i skolan och slet mellan varven. Många pauser och x antal Farm Heroes liv senare blev jag i varje fall klar med uppgiften jag hade som mål att få gjort.

Tjugotredje födelsedagen

 
I lördags var det min tur att fylla år. Tjugotre. En så konstig ålder, tycker jag. Man hör liksom aldrig att någon är tjugotre. Det känns som att den åldern helt enkelt bara hoppas över. Tänk noga efter. När ni träffar någon ny, hur ofta är denne människa tjugotre? Typ aldrig. Tjugotvå och tjugofyra, absolut! Men sällan man hör någon säga att de är tjugotre.
 
Firade kvällen med finfina vänner hos mig före vi drog ut i Vasas nattliv. Hade en sjukt rolig kväll och hade en sådan feel good-känsla inombords. Söndagen spenderades i min utbäddade soffa med Malin framför TV:n. Kollade även den nya Disney-filmen Moana. Underbart härlig film!
 

Kroppshets

Igår började dagen med en simtur vid simhallen. Skön start på dagen! Stötte dock på något obehagligt och något som gjorde mig väldigt ledsen i omklädningsrummet. Nämligen en lärare (eller dylikt) som ställde sig framför spegeln med alla unga flickor, i lågstadieålder, runt omkring henne och frågade barnen om det är nåt fel på spegel. "Alltså det är väl nåt fel på spegeln? Den gör att man ser bredare ut? Jag kan ju inte se ut så här. Visst är spegeln bredare? Jag kan ju inte vara så här bred." Där stod de då tillsammans och analyserade hennes kropp i spegelbilden.
 
Det är inte så konstigt att allting handlar om hur man ser ut kroppsligt när auktoriteter i barns liv öppet diskuterar deras missnöje kring sina kroppar. Hur ska barn lära sig att de duger som de är, när vuxna människor står och spyr ut kroppsideal åt höger och vänster? Vare sig man gör det medvetet eller omedvetet är det något vi som vuxna måste sätta stopp för. Sluta elda på kroppshetsen bland barn och unga.
 
Det finns så många som mår dåligt över sin kropp, endast på grund av sociala medier. Barn är oberoende mycket mer medvetna om omgivningen än vad man kanske tänker sig. Att då ha föräldrar/slätkingar/auktoriteter bekräfta kroppsidealen är så otroligt sorligt, eftersom det påverkar unga så otroligt mycket. Barn lyssnar. Barn ser. Barn lär.
 
Så långt bak jag kan minnas har jag mått illa över min kropp. Jag vill inte att andra barn ska behöva tänka likadant. Jag vill att barn ska vara barn. Leka, leva och skratta utan att tänka på hur stor eller liten man är. 
 
Man behöver inte stå jubla av glädje över sin kropp om man inte vill. Är man missnöjd så får man vara det, men låt snälla bli att framför barn och unga berätta hur du borde gå ner i vikt, hur du borde gå på diet och äta mindre, sluta äta socker osv. Det är så skadligt. Sår som är svårläkta när de väl finns där. Låt barn få tänka på vilket spel de ska spela och inte om de ska äta en godis eller inte.
1