LIFE - Q/A

Q/A - Utbildning

question:
Kan du vara mer specifik om vad du studerar och gillar du din utbildning? Jag är intresserad av det här området, och jag skulle också vilja studera det :) tack på förhand!
 
answer: 
Vad roligt att du frågar! Jag studerar för tillfället företagsekonomi med inriktning på internationell handel på Vaasa University of Applied Sciences, eller Vasa yrkeshögskola. Min utbildning går alltså på engelska och därmed alla kurser samt all undervisning. 
 
Jag älskar att studera på engelska! Det är det största plusset med hela utbildningen tycker jag. Sedan är jag kanske aningen besviken på engelskakunskaperna en del av lärarna har, hade hoppats på bättre engelska. Ingen pratar "perfekt" engelska, men en del lärare låter det inte störa deras undervisning eftersom de är grymma oberoende!
 
Jag tycker innehållet låter otroligt spännande, men några gånger har jag blivit aningen besviken på vad vi verkligen lärt oss. Accounting och marketing har lätt varit de bästa kurserna. Sedan har vi kurser vid namn logistics, entrepreneurship, company establishment och liknande kurser som jag skulle önskat var bättre och mer givande än vad de var.
 
Stort plus (men på samma gång ett minus) är att man lär sig olika kulturer eftersom det är en internationell och en engelsk linje. Vi har människor från så gott som hela världen. Vi som är västerländska har svårt att acceptera att största delen av de som kommer från t.ex. Afrika, kommer sent till så gott som varje timme. Vi snackar inte endast 10-15 minuter utan 10-60 minuter sena. Det har varit något som stört mig något otroligt eftersom jag är väldigt mån om att komma i tid. Sedan är jag superlycklig över att vi råkade ha lyckan att ha världens bästa EmmaMae på klassen, som är från USA. Vi har blivit väldigt goda vänner och det har gett mig så mycket att få snacka engelska varje dag. Annars blir det att man lätt pratar finska/svenska med resten av finländarna.
 
Det är väl vad jag har att säga i korthet om min utbildning :D Ett år har gått och det känns som att jag är inom rätt område med rätt srpåk, för jag är intresserad av företagsamhet och engelska. Sedan finns det absolut en hel del jag gärna skulle ändra på, men det antar jag alla studerande skulle vilja göra i sina utbildningar. Om du har något mer att fråga som jag inte skrev här, är det bara att kommenter och fråga så svarar jag!
1
Anonym

Hur är det med sitzar och sådant där då? Har ni bra samhörighet i klassen så ni gör saker med varandra utanför skolan också? :)

Svar: sitzar finns nog :D i början höll jag mig endast till egen skolas sitzar, men det är nog många som hoppar med i andra skolors/förengingars sitzer. fanns inte värst många internationella. jag tror att det var en i ett skede, men jag var inte på den. jag håller mig mest till svenska evenemang, för jag anser att det är mera jag.
samhörighet har vi nog. men det blir mest samhörighet med dom som är likadana som en sjävl; finländare och västerländska. jag räknar två på klassen som några av mina närmaste vänner och vi är väldigt nära och hänger på fritiden (en finländare och en amerikan). sedan har vi nog hängt utanför skolan med ännu fler människor. i början var det mycket "hela klassen"-grejer. våra tutorer hade förfest och bjöd in alla från klassen, då såg man lite vem som var intresserad av vad och vem som var lika en själv :) dock tycker jag klassen är delad ganska 50/50, och de halvorna i små grupper. men så är det ju överallt? men det betyder ju absolut inte att man inte komemr bra överens med alla. men ibland är det väldigt utmanande pga olika kulturer. men det är ju bara en lärdom ifall det medför lite svårigheter :)
emma